Ceapa are nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind un alimen bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.
VALORI NUTRIȚIONALE PENTRU 100 G DE CEAPĂ
- Calorii: 40
- Apă 89,11 %
- Glucide 9,34 %
- Lipide 0,1 %
- Proteine 1,1 %
- Fibre 1,7 %
- Calciu 23 mg
- Magneziu 10 mg
- Potasiu 146 mg
- Fier 0,21 mg
- Vitamina C 7,4 mg
- Vitamina B1 0,046 mg
- Vitamina B3 0,116 mg
- Vitamina B6 0,12 mg
- Vitamina B9 19 μg
Scade nivelul colesterolului
Potrivit studiilor, ceapa ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece eliberează oxid nitric în fluxul sanguin, ceea ce reduce rigiditatea vaselor de sânge, precum și tensiunea arterială. Și quercetina din compoziția cepei reduce acumularea plăcii în artere.
Stimulent pentru o digestie sănătoasă
Compușii din leguma proaspătă sunt un adjuvant pentru disconfortul digestiv și luptă pentru a elimina bacteriile ce pot ajunge în sistemul gastrointestinal și pot provoca infecții. Studiile arată că ceapa are o mare putere de a crește eficiența absorbției nutrienților din intestine.
Ceapa are proprietăți antibacteriene
Ceapa poate combate bacteriile potențial periculoase, cum ar fi Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.
Mai mult, studiile au demonstrat că extractul de ceapă inhibă creșterea Vibrio cholerae, o bacterie care reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, mai ales în țările în curs de dezvoltare.
În plus, quercetina extrasă din ceapă este efiecientă în combaterea bacteriilor.
Menține sănătatea oaselor
Cum ceapa conține vitaminele C și K, aceste două oferă beneficii pentru sănătatea oasoasă. Vitamina C ajută la sintetizarea colagenului care menține oasele puternice, în timp ce vitamina K ajută organismul să utilizeze calciul necesar pentru menținerea densității osoase.
Ceapa susține creșterea imunității
Printre multiplele beneficii aduse de consumul de ceapă se numără și acela că ajută la creșterea imunității. Ceapa verde conține, de asemenea o cantitate importantă de vitamina C. Studiile au demonstrat că alimentele care conțin vitamina C, cum ar fi ceapa uscată sau ceapa verde, pot îmbunătăți funcția imună și pot previni infecția.
